Nesilden nesile devredilen miras iğne oyası

Oya, öyle bir sanat ki bir şehrin kaderini değiştiriyor. O şehrin kadınlarının öz güvenlerini dimdik ayakta tutuyor. Aile ekonomisinden, geleneğin nesillere aktarılmasına kadar büyük bir rol oynuyor.

Başrolde hep KADINLAR. Hatta, bu oya geleneğinin takipçisi kooperatif bile kadınlardan oluşuyor. Kurucusu da bir kadın. Hüsniye Tanrıverdi
.
50 yaşından sonra iş hayatına atılmış, oyanın Gönen için önemini her platformda anlatan Hüsniye HanımGönenli kadınların dik duruşunu da tığlarının gücüne bağlıyor.
.
Gönen, öyle enteresan bir yer ki, kadınlar toplanıp iğne oyasından resmen ağaç yapmışlar. Hem de 90.000 metre ip kullanarak! Bu oyadan yapılmış şeftali ağacı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en büyük dantel heykeli kategorisinden girmişler…

Onlar, Gönen’de çocukluktan beri bildikleri oyayı, hakkıyla yapan, gerektiğinde evlerini geçindiren, çocuklarını okutan kahraman kadınlardan sadece bir kaçı.

Şenol Şennur Biçer, Banu Biray ve Fikriye Mert… Onlar, Gönen’de çocukluktan beri bildikleri oyayı, hakkıyla yapan, gerektiğinde evlerini geçindiren, çocuklarını okutan kahraman kadınlardan sadece bir kaçı. Yüzlercesi de kelimenin tam anlamıyla ‘bileklerinin hakkıyla’ kendi hikayelerini yazıyorlar…
.
İğne oyası konusu için sanırım bu kadar kapsamlı bir röportaj serisi olmamıştı. Ama oyadaki emeği görseniz, anlasanız, siz de benim gibi düşünürdünüz inanın. 
.
Ülkemizde oya gibi bir çok değer var. Bu değerleri geleceğe taşıyacak her türlü girişime, oluşuma ve buna destek verecek olan tüm şirketlere teşekkür ediyorum…

Ne mutlu bana ki, iyilik kolyeleri olarak bizi de bu nefis projeye dahil ettiler, bunun için de teşekkür ederim. Kadın emeğinin söz konusu olduğu bi yerde olmak, bana her zaman ilham veriyor.
.
Sakajewa iyilik kolyelerini, iğne oyasıyla birleştirmemizi istediler. Heyecandan delirdim!!! Birbirinden farklı iki kültürü, eskiyi ve yeniyi birleştirdik, geleneksel bir kültürü modernize ettik ve ortaya çok çok enerjik kolyeler çıktı.
.
En güzeli de, o kolyeleri, Gönen’de, Gönenli güçlü kadınlarla birlikte yapmaktı. Birlikte fotoğraflar çektirdik, rengarenk iğne oyalı iyilik kolyeleriyle pozlar verdik. Gönen’in şahane kadınlarıyla tanışmak, kadın emeğine dayalı bir ekonomiyle bir bölgenin nasıl kalkınabileceğine şahit olmak, benim için müthişti.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha loading...

Yazı Ara

Hakkımızda

Gönen'in geleneksel el sanatı olan İğne Oyası'nı çağa uyarlayarak bu sanatın, modern kadının giyim ve aksesuar tercihleri arasında hak ettiği yeri alması için çalışan bir Kadın Kooperatifiyiz

Yazı Kategorileri

Son Yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.